Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایسکانیوز به نقل از شورای عالی انقلاب فرهنگی، در همین رابطه مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه بررسی اقدامات و برنامه‌های دانشگاه‌های مختلف کشور در رابطه با نقشه جامع علمی کشور، طی نامه‌ای از دکتر محمدتقی احمدی، رئیس دانشگاه تربیت مدرس درخواست کرد که ظرفیت‌ها، اقدامات و برنامه‌های بلندمدت این دانشگاه برای ایفای نقش در روند اجرایی‌سازی آن نقشه، تشریح شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ادامه توضیحات دریافتی از سوی رئیس دانشگاه تربیت مدرس در این رابطه از نظر شما می‌گذرد:

دانشگاه تربیت مدرس چه ظرفیت‌هایی برای اجرایی‌سازی نقشه جامع علمی کشور دارد؟
مروری بر سوابق برنامه‌ریزی راهبردی در دانشگاه تربیت مدرس نشان می‌دهد این گونه فعالیت‌ها رسماً از اواخر دهه 70 شمسی در قالب تدوین برنامه‌های میان مدت معاونت‌ها و سپس برنامه‌های راهبردی کلان دانشگاه و نیز برنامه‌های هم‌ترازی با دانشگاه‌های برتر بین‌المللی آغاز شده است، به نحوی که در طول این مدت، گفتمان غالب دانشگاه در جلسات، شوراها و نشست‌های عمومی و ملی دانشگاه، همواره مباحث تحول، تغییر و برنامه‌ریزی راهبردی بوده است. از سوی دیگر حضور اعضای هیئت علمی با تجربه مدیریتی کلان در آموزش عالی و صاحب‌نظر در روندهای جهانی آموزش عالی در ترکیب شوراها و کمیته‌های راهبردی که جزء اساتید ثابت این دانشگاه می‌باشند، نشان از ظرفیت‌های بالای دانشگاه تربیت مدرس برای اجرایی نمودن اسناد بالادستی، به ویژه سند نقشه جامع علمی کشور دارد که به عنوان نقشه راه برای اجرایی شدن و تحقق اهداف سند چشم‌انداز 20 ساله کشور و راهبردهای علم و فناوری در سطح کلان محسوب می‌شود.

تا به حال چه اقداماتی در دانشگاه تربیت مدرس در این راستا انجام شده است؟
نظر به اینکه سند نقشه جامع علمی کشور، مصوب سال 1389 می‌باشد، بنابراین در اجرای برنامه 10­ساله اول راهبردی دانشگاه (مصوب سال 1386) و برنامه دوم هم‌ترازی با دانشگاه‌های برتر دنیا (مصوب سال 1386) به عنوان یک سند بالادستی صرفاً در بخشی از فرایند اجرایی (بعد از سال 89) مد نظر قرار گرفته است. البته از نظر محتوایی نیز اسناد مصوب یاد شده قرابت زیادی با اولویت‌های مندرج در نقشه جامع علمی کشور دارند و شاید یکی از دلایل آن حضور تعداد زیادی از اعضای هیئت علمی با تجربه و صاحب‌نظر این دانشگاه در ترکیب کمیته‌های مطالعاتی نقشه یاد شده باشد که درون دانشگاه نیز در طراحی برنامه‌های راهبردی مشارکت داشته‌اند.
در تدوین برنامه تحول جدید دانشگاه در افق 1404 سند نقشه جامع علمی کشور در کنار سایر اسناد بالادستی مورد توجه جدی قرار گرفته و اقداماتی در این زمینه به شرح زیر انجام شده است.

1-2 ـ طرح موضوع اسناد بالادستی در نخستین جلسه شورای راهبردی (مورخ 3/10/93) و تشریح خلاصه‌ای از مهمترین مباحث مندرج در فصول پنجگانه و ارائه رهنمودهای اعضای شورا به مجری طرح تحول در دانشگاه

2-2 ـ اختصاص یکی از بردهای مطالعاتی طرح تحول به تحلیل اسناد بالادستی از جمله نقشه جامع علمی کشور (تصویر پیوست)

3-2 ـ هم افق شدن برنامه تحول جدید دانشگاه با نقشه جامع علمی کشور و سند چشم‌انداز 20 ساله که افق نهایی آن‌ها سال 1404 دیده شده است.

4-2 ـ پایش‌های ادواری از سوی مدیریت نظارت، ارزیابی و بهینه‌سازی عملکرد دانشگاه که یکی از اهداف آن هدایت طرح تحول در مسیر پیش‌بینی شده هماهنگ با اسناد بالادستی است.


در آینده چه برنامه‌هایی دارید؟
این دانشگاه قوی‌ترین نظام اجرایی را برای موضوع دانشگاه پژوهشی (IR)، مطالعات راهبردی، اجرای برنامه‌های راهبردی و پایش مستمر آن‌ها در میان دانشگاه‌های کشور دارد و به صورت نظام‌مند و با آینده‌نگری لازم برای تحقق اهداف برنامه تحول راهبردی افق 1404 و به تبع آن اهداف اسناد بالادستی از جمله نقشه جامع علمی کشور گام بر می‌دارد. حتی در طراحی نظام اجرایی به مفاد فصل پنجم نقشه جامع علمی کشور با عنوان «چارچوب نهادی و تقسیم کار ملی» توجه شده است.

واقعیت این است که تعدد و تنوع اسناد بالادستی به نحوی است که از منظر اجرایی، تشکیل کمیته ویژه یا ساختار تشکیلاتی خاص برای هر یک را غیرممکن نموده است. در ضمن، وجود مغایرت‌ها و عدم هماهنگی و هم‌نوایی در مفاد آن‌ها با یکدیگر مزید بر علت شده است. بنابراین راهکار مطلوب این است که در فرایند مطالعه و همچنین اجرای طرح‌های راهبردی از طریق رجوع به خرد جمعی و توصیه‌های اعضای شورای راهبردی دانشگاه / مؤسسه، مهمترین سرفصل‌ها و اقدامات متصور این اسناد برای اجرا مد نظر قرار گرفته و به مجریان توصیه شود. به نظر می‌رسد این یک راهکار منطقی برای تطبیق بیشتر اقدامات دانشگاه با مفاد اسناد بالادستی در فاز مطالعاتی، اجرا و پایش اسناد بالادستی است.


چه موانعی را در مسیر اجرایی‌سازی نقشه جامع علمی مشاهده می‌کنید و چه پیشنهاداتی برای اجرای هر چه بهتر آن دارید؟
از جمله موانع اجرایی‌سازی نقشه جامع کشور به شرح زیر است.

1-4 ـ عدم تطبیق مفاد آن با مقتضیات همه دانشگاه‌های کشور به ویژه عدم تاکید بر نقش کلیدی دانشگاه‌های برتر کشور که موتور پیش برنده علم و فناوری در همه کشورهای توسعه‌یافته آنها هستند.

2-4 ـ تورم، تعدد و تنوع اسناد بالادستی آموزش عالی در کشور با اولویت‌های متعدد که هم با اصول تفکر و برنامه‌ریزی راهبردی سازگار نیست و هم به نوعی منجر به برنامه‌زدگی و تا حدی سردرگمی به ویژه در سطح مدیران کم‌تجربه و ناآشنا با ابرروندهای آموزش عالی شده است.

3-4 ـ عدم تأکید بر نحوه تعریف و تفاهم در مورد مأموریت ویژه دانشگاه‌ها به ویژه دانشگاه‌های برتر کشور (علاوه بر مأموریت‌های عام) در اجرای هر یک از اسناد بالادستی از جمله نقشه جامع علمی کشور

3-5 ـ عدم توجه به نحوه تأمین بودجه‌های مورد نیاز برای نیل به اهداف بلند طرح

در صورت رفع موانع فوق می‌توان امید به توفیق منظم در اجرای برنامه‌های بالادستی را احیا کرد و از آنجا که در تدوین برنامه­‌های توسعه پنج ساله کشور، یقیناً اسناد بالادستی مرتباً مد نظر قرار می‌­گیرد و از طرفی معمولاً راهبردهای این برنامه­‌های توسعه به عنوان معیار عملکرد دانشگاه‌ها در نظر گرفته می‌شود، بنابراین تحقق اهداف متصور در اسناد بالادستی آموزش عالی از جمله نقشه جامعه علمی کشور به تبع آن قابل حصول خواهد بود.

منبع: ایسکانیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۶۷۶۴۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیمایش چهارگانه ۲۶۲ هزار کیلومتر از سطح کشور در برنامه هفتم توسعه به روش ژئوفیزیک هوابرد

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا از سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، رضا جدیدی اظهار داشت: پیشرفت ۴۰ درصدی برنامه تحول زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی کشور تا پایان سال جاری، اجرای ۴۰۰ پروژه حوزه‌های زمین‌شناسی و اجرای طرح تحول در بلوک «قم، مرکزی و اصفهان» و استان «یزد»، از جمله برنامه‌های این سازمان در سال جاری است.

وی گفت: برنامه ما برای توسعه اکتشاف در سال گذشته نزدیک‌به ۲ هزار میلیارد تومان بوده که از این میزان حدود ۶۰۰ میلیارد تومان به ما اختصاص داده شد که این عدد بسیار ناچیز است.

جدیدی بیان‌داشت: با توجه به نامگذاری سال ۱۴۰۳ از سوی رهبر معظم انقلاب به «جهش تولید با مشارکت مردم»، رئوس برنامه‌های ما در سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور که رویکرد تحولی و جهشی دارد، مشتمل بر برنامه‌های تحول زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی است که هدف کلی آن تسریع در روند تولید اطلاعات پایه زمین‌شناسی- اکتشافی و شناسایی ذخایر معدنی جدید در کشور است.

وی، این رویکرد را منجر به افزایش تولید و رونق بخش معدن کشور دانست و ادامه‌داد: اکتشاف حلقه آغازین فعالیت‌های بخش معدن است و طرح تحول زمین‌شناسی از آغاز دولت سیزدهم و در سال ۱۴۰۰ در حال اجراست.

تولید اطلاعات پایه در محیط‌های ساحلی و دریایی

این مقام مسئول افزود: علاوه بر اجرای عملیات چهارگانه زمین‌شناسی و اکتشافی، برنامه دیگری در حوزه زمین‌شناسی دریایی در دستور کار داریم که رویکرد اصلی آن شامل مواردی، چون توسعه زیرساخت‌های ساحلی و دریایی، تولید اطلاعات پایه و توسعه اقتصاد دریامحور است و طی آن قرار است نسبت به تولید اطلاعات پایه در محیط‌های ساحلی و دریایی اقدام شود.

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی، فناوری و بودجه سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور با تاکید بر اینکه این برنامه از سال گذشته آغاز شده و در حال تکمیل آن هستیم، خاطرنشان‌کرد: در حوزه زمین‌شناسی دریایی، تولید اطلاعات رسوب‌شناسی، ژئوشیمیایی و آلاینده‌های زیست‌محیطی و ژئومورفولوژی را در دستور کار داریم که منجر به تحولی بسزا در حوزه توسعه دریا محور کشور خواهد شد.

وی اظهار داشت: در کنار اینها رویکرد جدید شناسایی و پیجویی منابع معدنی در محیط‌های ساحلی و دریایی را مورد توجه قرار داده‌ایم.

جدیدی اضافه‌کرد: برنامه تحول زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی کشور در دو سال و نیم گذشته دارای پیشرفت ۲۵ درصدی بوده است، به این معنا که به یک چهارم از اهداف خود در این طرح رسیده‌ایم و این میزان پیشرفت، عدد خوبی است و پیش‌بینی می‌شود روند جهش و بهره‌وری و افزایش تولید را با انتظار پیشرفت ۴۰ درصدی این طرح تا پایان سال جاری داشته باشیم.

برنامه‌های جدید سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در ۱۴۰۳

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی، فناوری و بودجه سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور از اجرای برنامه‌های جدید در این سازمان خبر داد و گفت: تقریبا ۴۰۰ پروژه در حال اجرا و جدید داریم که امیدواریم با پشتیبانی هدفمند و تخصیص مناسب منابع مالی و انسانی به اهداف خود نایل شویم.

وی، تکمیل طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی در آذربایجان غربی، بلوک «قم، مرکزی و اصفهان» و استان «یزد» را از دیگر برنامه‌های این سازمان دانست و یادآور شد: علاوه بر آن مراسم اختتامیه طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایرمعدنی را در استان کردستان داریم که طی آن قرار است کلیه اطلاعات آن ارائه شود.

این مسئول با بیان این‌که مراسم اختتامیه طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایرمعدنی استان کردستان تا پایان اردیبهشت سال جاری برگزار خواهد شد، افزود: پروژه استان کردستان از خرداد ماه ۱۴۰۱ آغاز شد و در بهمن ماه سال ۱۴۰۲ به پایان رسیده است.

جدیدی با اشاره به دستاورد‌های اجرای طرح تحول استان کردستان گفت: یکی از دستاورد‌های ما در این پروژه شناسایی و کشف ذخایر قابل توجه مواد معدنی فلزی مانند طلا، آهن و مس بوده که این ذخایر برای اولین بار در کشور شناسایی شدند و این دستاورد ما را در اجرای طرح تحول امیدوار کرده است.

خراسان‌رضوی و اصفهان، هدف دیگر طرح تحول زمین‌شناسی

وی از دیگر برنامه‌های مصوب این سازمان در سال ۱۴۰۳ را تهیه اطلاعات پایه در بلوک جدید استان خراسان‌رضوی در منطقه «بردسکن- سبزوار- کاشمر» عنوان کرد و افزود: در سال جدید بلوک «نائین» نیز مورد پیمایش قرار خواهد گرفت.

جدیدی اضافه کرد: با توجه به حجم عملیاتی که در سال ۱۴۰۳ آغاز کردیم، انتظار داریم پیشرفت طرح تحول بالغ بر ۴۰ درصد (افزایش ۱۵ درصدی پیشرفت) شود، ولی رسیدن به این میزان پیشرفت نیازمند پشتیبانی هدفمند در حوزه منابع مالی و انسانی است و نظام برنامه‌ریزی کشور و افزایش همراهی مسؤولان از این طرح ملی است.

جدیدی تاکید کرد: تولید اطلاعات نیاز کشور برای توسعه است، ضمن آنکه این اطلاعات برای حوزه‌های معدنکاری، عمران، مدیریت بحران، زیر ساخت و منشأیابی و پایش مخاطرات طبیعی زمین‌شناختی بسیار حیاتی است.

وی اضافه کرد: در دولت‌های قبلی روند تولید اطلاعات پایه آن طور که باید و شاید انتظارات کشور را برآورده نکرده است و یا تولید آنها با کندی رخ داده و ما سعی کردیم با اجرای طرح تحول، این نیاز را در زمان مناسب پاسخ دهیم.

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی، فناوری و بودجه سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور اضافه کرد: یکی از برنامه‌های مؤثری که سال جاری سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با همکاری مؤلفه‌های دولتی بخش معدنی وزارت صمت شامل ایمیدرو و معاونت معادن و فرآوری مواد در دستور کار دارد، ایجاد پایگاه جامع داده‌های علوم زمین کشور است.

وی با بیان اینکه سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور نزدیک به دو دهه است که پایگاه ملی داده‌های علوم‌زمین را راه‌اندازی کرده، گفت: با توجه به تکلیف این سازمان در بند ۲ ماده ۴۸ برنامه هفتم پیشرفت در خصوص تجمیع و انتشار داده‌های اکتشاف و زمین‌شناسی کشور، برنامه‌ای را مبنی بر ایجاد پایگاه جامع علوم داده‌های زمین به تایید وزیر صمت رساندیم.

جدیدی اظهار کرد: این پایگاه در وزارت صمت ماهیت هیات امنایی دارد و هدف آن تجمیع اطلاعات زمین‌شناسی و اکتشافی کشور و انتشار آن برای متخصصان و سرمایه‌گذاران در این حوزه است و بر اساس آن هر اطلاعاتی که ما تولید می‌کنیم از جمله اطلاعاتی که در طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایرمعدنی کشور، در این پایگاه جامع بارگذاری خواهد شد.

وی تاکید کرد: تا پایان سال جاری این پایگاه به‌طور کامل مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد و سعی خواهد شد در این زمینه اطلاع‌رسانی جامعی انجام دهیم.

جدیدی تاکید کرد: تزریق منابع مالی پیش شرط افزایش روند پیشرفت تولید اطلاعات پایه زمین‌شناسی و اجرای برنامه‌های اکتشاف حاکمیتی کشور است.

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی، فناوری و بودجه سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در خصوص اعتبارات این سازمان برای تولید اطلاعات پایه زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی افزود: اجرای طرح تحول زمین‌شناسی به منابع حقوق دولتی معادن وابسته است؛ با توجه به برنامه‌ای که هر ساله در کمیته مشترک راهبری توافقنامه سه جانبه بخش معدن اعلام می‌کنیم، در دو سال گذشته منابع متوسطی در اختیار ما قرار گرفت و تقریبا بین ۳۰ تا ۵۰ درصد منابع به ما تخصیص داده شد.

وی ادامه‌داد: کل اعتباراتی که برای طرح تحول و ژئوفیزیک هوایی در سال مالی ۱۴۰۲ دریافت شده حدود ۶۰۰ میلیارد تومان بوده و در سال مالی ۱۴۰۱ این میزان حدود ۳۲۰ میلیارد تومان بوده و این اعداد اصلا قابل مقایسه با ظرفیت‌های کشور در حوزه زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی نیست و سرمایه‌گذاری دولت در این زمینه ناچیز است.

جدیدی، با بیان اینکه ظرفیت‌های سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور از نظر نیرو‌های انسانی متخصص و تجهیزات فنی بسیار بیشتر از این میزان اعتبارات است، خاطرنشان کرد: برنامه ما برای توسعه اکتشاف در سال گذشته حدود ۲ هزار میلیارد تومان بوده که از این میزان حدود ۶۰۰ میلیارد تومان به ما اختصاص داده شد که این عدد بسیار ناچیز است.

وی ابراز امیدواری کرد که در سال جاری با برنامه‌های اجرایی در حوزه زمین‌شناسی و اکتشاف، از محل حقوق دولتی معادن، اعتبارات خوبی به این سازمان اختصاص داده شود تا بتوانیم رونق اکتشاف معدنی را در کشور شاهد باشیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • دانشگاه تربیت مدرس در میان برترین دانشگاه های ایران قرار گرفت
  • اجرای پویش ملی اهدای اسناد و منابع کهن
  • تدوین نقشه راه اجرای سند تحول بنیادین
  • سند تحول آموزش و پرورش، نیازمند تحول
  • نگاهی به فعالیت های علمی و آموزشی دانشگاه فرهنگیان قم+ فیلم
  • پیمایش چهارگانه ۲۶۲ هزار کیلومتر از سطح کشور در برنامه هفتم توسعه به روش ژئوفیزیک هوابرد
  • مجوز اجرای ۲۴دوره کوتاه مدت اشتغال‌محور صادر شد
  • ایجاد مهارت و کمک به شعار سال هدف اصلی دانشگاه علمی و کاربردی
  • نخستین آیین‌نامه اجرایی سند تحول آموزش و پرورش تصویب شد
  • کسب رتبه ۱۴ دانشگاه مازندران در بخش آموزش در میان دانشگاه‌های کشور